10 lucruri care îți pot face perioada sărbătorilor mai frumoasă

Ai observat și tu că sărbătorile de iarnă se evaporă rapid și nu le mai trăiești la fel de intens? Mereu pe fugă, mereu aglomerați, prinși în goana timpului, orele nu sunt suficiente, nopțile și zilele prea scurte, prea mult timp petrecut în trafic și parcă abia aștepți cele două-trei zile libere să-ți tragi sufletul. Nu e chiar scenariul ideal pe care ți-l imaginai când erai copil despre sărbători, nu-i așa? Și uite cum în toată agitația uiți de tine și de cei dragi, iar cele două zile libere nu sunt suficiente pentru a resimți o lună întreagă de magie. Și totuși cum poți recupera din magia Crăciunului de altădată? Ei bine, am o soluție pentru tine, de fapt mai multe, dar poți apela doar la cele care ți se potrivesc ție.  Așadar, iată cele 10 lucruri care îți pot face perioada sărbătorilor mai frumoasă.

 

  1. Ascultă colinde

Începe prin a asculta colinde, cântece de Crăciun, de la cele clasice internaționale, mai vechi, sau variantele contemporane, până la colindele noastre românești atât de înduieșătoare. Eu dau startul cu cele clasice, apoi chiar în apropierea Ajunului migrez spre colindele noastre. Și tare bine e. Setezi starea zilei, starea săptămânii și a lunii. Ele chiar prevestesc în sufletul nostru că ceva magic urmează să se întâmple. Nu ai cum să ai o zi mai proastă în decembrie, dacă pornești radioul sau YouTube-ul pe un astfel de playlist. Și chiar dacă ai, ai pastila perfectă pentru astfel de situații. Iar playlisturi și opțiuni sunt o groază. La Magic FM e deschis non-stop pe atmosferă crăciunistică, dacă nu te încântă încearcă varianta Christmas FM care rulează tot timpul anului Crăciunul în difuzoare (încearcă varianta de clasice de la ei), iar pe YouTube sau alte aplicații sunt playlist-uri pentru toate gusturile. În orice caz, varietate mare, nu ai cum să te plictisești. Încearcă în fiecare zi ceva nou.

 

  1. Cântă, cântă și iar cântă

 

Încearcă să fredonezi sau, dacă ai aptitudini vocale, să cânți peste vocile artiștilor pieselor tale favorite de Crăciun. Vei simți cu adevărat vibrația de care ai nevoie. Cât timp stai în trafic, la duș, când faci o baie caldă, când gătești, calci haine, întinzi rufe, orice activitate mai monotonă, acompaniaz-o cu muzică de pe canalele recomandate mai sus, iar apoi, lasă-te purtat/ă de val. Nu te teme, nu-ți jurizează nimeni vocea, bucură-te pur și simplu de ce îți oferă muzica. Căci sentimentul e unul care te va întoarce în timp, la vremea când colindai din poartă în poartă cu prietenii tăi de joacă.

 

  1. Prescripție: câte un film de Crăciun în fiecare seară

Încearcă o rutină și transform-o în tradiție dacă simți că-ți umple casa și sufletul de voie bună. Seara, când totul e pus la locul lui, ai făcut o baie sau doar te-ai îmbrăcat în ceva pufos sau moale, cu un șemineu pornit, poate niște lumânări parfumate sau de ce nu, un brad împodobit cum se cuvine, pornește un film de Crăciun, alături de o ciocolată caldă, șoșete călduroase sau o păturică simpatică, cu cineva drag lângă tine sau împreună cu cei mici și descoperă povești noi. Și aici, ai foarte multe opțiuni. Filme clasice, filme vechi, filme contemporane, animații sau comedii romantice, lasă-te învăluit/ă într-o atmosferă idilică cu iz de sărbătoare. Fii cu ochii pe social media și vezi recomandările mele de filme de Crăciun, căci am câteva mai puțin cunoscute.

 

  1. Pictează-ți singur/ă decorațiunile de Crăciun

Partea asta este cea mai faină, dar trebuie să-ți îngădui puțin timp. Poate într-un weekend, într-o zi mohorâtă, cu un fundal sonor crăciunistic și o băutură caldă, cu răbdare și voie bună, cu toți membrii familiei strânși în jurul mesei și puși pe treabă, vei fi surprins/ă, apoi, dar va zbura timpul, voi veți fi terminat și reușiți să vă reconectați între voi. Chiar și energia voastră va fi alta. Poți cumpăra globuri simple albe de sticlă sau decorațiuni din tot felul de forme de lut, ipsos, cu un set de vopsea tempera, sau ce găsești cu pigmenți mai puternici, câteva pensule și ai șanse ca bradul să aibă personalitatea pe care o merită, bucurându-se de creativitatea ta.

Găsești set-uri de pictat cu tot ce ai nevoie, de pildă aici, aici, pe elefant sau în dm. Astfel, nu trebuie să cauți tu totul separat, dar te poți bucura de o după-amiază creativă în familie.

 

  1. Fă o plimbare nocturnă prin orașul tău și admiră luminițele

Mă uit pe fereastră și ninge încet ca în povești. E una din zilele alea de basm din decembrie. Unii mai sceptici credeau că nu va ninge anul acesta, dar uite cum natura ne surprinde când simte ea că e cel mai bine. Nu văd pretext mai bun să mă înfofolesc și să o zbughesc pe străzi, pe înserat, când tot orașul prinde viață prin lumini. Și chiar de nu ninge, nimic nu te oprește să te plimbi seara prin cartierul tău sau prin centrul orașului, unde știi tu că sunt cele mai frumoase și luminoase ornamente, după ce vii de la muncă, sau poate, după cină. Oricând în decembrie o poți face și garantez, fie și ziua cea mai proastă din an, ți-o va îndulci. Mersul pe jos automat va elibera stresul de pe umerii tăi, iar ambientul decorat va acționa ca un unguent pentru suflet. Poți să creezi o rutină și tradiție de a te plimba în fiecare zi. Astfel vei descoperi și locul preferat de sărbători, din orașul tău.

 

  1. Mergi la un târg de Crăciun, poate chiar local

 

Nu rata în decembrie târgurile de Crăciun. Cu siguranță ai unul sau mai multe chiar în orașul tău. Ori poate deja ți-ai planificat o plecare spre un oraș europeaun renumit pentru astfel de târguri. Atmosfera e una nemaipomenită, veselă, chiar și mulțimea de oameni îmbulzindu-se la cozi te poate amuza și îți pot reda sentimentul de altădată, căci da, luna decembrie înseamnă goană și aglomerație. Dar la un târg de Crăciun, toate astea se vor disipi. Luminițele, vinul fiert, ciocolata caldă, turta dulce, cozonacul și alte bucate tradiționale vor seta mindset-ul de care ai atâta nevoie. Plimbarea printre stand-uri, în frigul serii, alături de cei dragi sau de prieteni, discuțiile la o băutură caldă ținută strâns în mâini vă vor încălzi sufletele și mintea pentru ceea ce urmează. Pentru că sărbătorile sunt magice, iar cuvintele nu pot explica starea pe care o resimți într-un astfel de cadru, e doar… magie!

 

  1. Un calendar advent mai deosebit

 

Acum doi ani am pornit această tradiție a calendarului advent mai neconvențional când am descoperit și, bineînțeles, achiziționat un calendar advent de lemn în formă de brăduț foarte frumos lucrat. Obișnuiam să pregătesc, înaintea sosirii Adventului, bilețele cu provocări sau lucruri de făcut în fiecare zi până pe 24 decembrie. Erau sarcini simple care, în final, aduceau și mai multă bucurie și înviau spiritul Crăciunului.

De ani buni, pândeam să-mi cumpăr un calendar care să mă răsplătească fie cu produse cosmetice, fie cu lumânări parfumate sau tot ce se mai găsește prin magazine. Dar prețurile săreau calul uneori și nu justificau dorința mea care părea doar materialistă și egoistă. Așa că m-am provocat singură să fac cât mai multe lucruri bune, în loc să mă recompensez pentru nimic. Ideea am abordat-o anul acesta și pe paginile de social media. Am decis să împart și cu ceilalți provocarea. În felul ăsta, renunțăm la consumerism și facem ceva pentru noi, pentru familie și semenii noștri.

Crede-mă te vei îndrăgosti de acest calendar. Are surprize în fiecare zi. Într-o zi te răsplătește cu un mesaj inspirațional, în altă zi te provoacă să faci o faptă bună, uneori te provoacă să te ocupi de cămin sau de familie. Treci prin toate etapele pregătirii înainte de Crăciun, pe toate planurile, uneori te pune pe gânduri, alteori te ajută să te redescoperi. Nu există cadou mai prețios decât cel în care te ocupi mai mult de tine. Chiar și zece zile din 24 dacă le respecți ca la carte, încrederea, credința, speranța, iubirea și veselia vor crește în sufletul tău.

Aruncă un ochi pe calendarul advent și fii pe fază, căci în fiecare zi, postez surpriza zilei.

 

 

  1. Biscuiți și turtă dulce în forme crăciunistice hand-made

Ah, e o plăcere să gătești în prag de sărbători, cel puțin așa simt eu. Cu câteva zile înaintea Crăciunului, împreună cu mama sau bunica, obișnuiam să facem prăjiturele, cornulețe cu untură(cele mai bune cornulețe pe care le poți mânca) și cu magiun de prune făcut chiar de bunica mea, toamna, ori umplute cu rahat turcesc. Aproape în fiecare an, mama, ajutată și de mine, pregătea o prăjitură numită „Chinezoaică”. E una din prăjiturile alea buuuune, care seamănă puțin ca frăgezime cu brownie pe care o cunoaștem cu toții astăzi. Cheia era să fie puțin lipicioasă la interior. Uneori, preparam o prăjitură cu gem, cu o bezea deasupra, iar peste aluatul ras pe care îl foloseam și ca blat, un soi de blat fraged, sfărâmicos. Într-un an, de Ajun, bunica a făcut o imensă salată de fructe, cu fructe care mai de care mai exotice, iar aia e una din amintirile mele cele mai dragi pentru că habar nu aveam de diversitatea din lumea asta, iar în perioada aia cred că abia apăruseră la noi ananasul la conservă și altele. Mirosea peste tot în casă a nucă, vanilie și rom, căldura cuptorului te toropea, iar pe fundal, se auzeau uneori colindători la ușă nerăbdători să-ți transmită bucuria lor. De aici și iubirea mea pentru prăjituri înainte de sărbători. Parcă e altceva când e toată atmosfera pregătită în jurul tău și te așteaptă să coci ceva dulce, ceva ce poți orna împreună cu cei dragi. Bineînțeles, sunt mai leneșă decât mama și bunica, astfel că, în fiecare an, fac niște turtă dulce în forme crăciunistice pe care le ornez, uneori chiar fac pachețele pentru fiecare membru al familiei pentru a întregi darurile. E poate cel mai simplu și rapid desert. Cu ceva colinde pe fundal, fredonând „Jingle Bells” sau „O, ce veste minunată” și poți petrece timp cu cei mici, partenerul sau partenera, să vă jucați decorând turta dulce sau pregătind aluatul care miroase divin a scorțișoară și nucșoară, beți cu toții o ciocolată caldă sau un ceai, iar timpul parcă se oprește în loc. Vei vedea. Doar încearcă, dar nu face nimic pe grabă.

 

 

  1. Decorează-ți casa, bradul, fiecare locșor din inima și casa ta

Partea asta e favorita mea, de departe. Și cred că și a ta. Cine nu iubește să împodobească bradul, casa cu luminițe, să atârne crenguțe de vâsc la tocurile ușilor, să pună luminițe la ferestre? Bucuria nu stă doar în proces, la final, casa ta are altă stare, altă imagine. Îți transmite și ție spiritul Moșului. E incredibil, nu? Ce pot face câteva globuri și luminițe? Nu-ți bate capul să cumperi cât mai multe decorațiuni. Fie că sunt multe, fie că sunt puține casa ta va prinde contur oricum. De pildă eu, la începutul lunii decembrie am așezat doar câteva decorațiuni în bibliotecă, am pornit șemineul, câteva luminițe la ferestre și deja, altceva.

 

 

  1. Oferă cadouri speciale

Goana după cadouri este istovitoare. Oricât de mult îți place sau cât suflet pui, e foarte dificil să alergi printre rafturi, din magazin în magazin, să cauți online cele mai bune variante de daruri pentru cei dragi. Oprește-te puțin, fă un pas în spate și gândește-te dacă acele obiecte merită tot efortul ăsta fizic și psihic de căutare. Cele mai frumoase cadouri sunt cele pe care ți le-ai dărui și singur/ă. Poți opta pentru lucruri folositoare, desigur, set-uri cosmetice, hăinuțe, căciulițe, fular, mănuși și șosete, jocuri, parfumuri, dar oare nu este mai plăcut să oferi ceva special pentru persoana căruia îi este destinat cadoul? Ceva mai personal, mai deosebit, poate un ornament pictat manual, poate ceva ce își dorea, poate un voucher pentru relaxare, orice îți aduci aminte că a menționat persoana. Nu ai cum să dai greș. Fă o listă cu persoanele dragi din viața ta și cu ce detalii îți aduci aminte să-ți fi menționat recent că-și doresc sau poate ați văzut ceva împreună într-un magazin, orice idee care poate fi transformată în surpriză, abia apoi comanzi sau umbli prin magazine. Și nu vei mai fi nevoit/ă să alergi în derivă, pentru că vei avea o imagine clară despre fiecare cadou.

Poți chiar să realizezi cadouri simbolice de tip DIY, făcute chiar de tine, pictezi sau modelezi decorațiuni din lut sau alte materiale, găsești opțiuni multe pe internet, unele se pot coace în cuptor acasă, rapid și ușor, poți face turtă dulce, biscuiți, pe care să le decorezi sau nuci umplute, cornulețe, orice crezi tu că e mai ușor. Dacă nu îți poți rezerva o zi pentru asta, apelează la varianta anterioară, dar neaparat personalizează totul cu un bilețel, o scrisoare, felicitare în care să-ți așterni recunoștința, mulțumirea și motivele pentru care îl/o iubești.

BONUS: Adu în casa ta un pom de Crăciun, un brăduț mic sau mare, mai bogat sau mai sărăcuț în volum, orice simți tu că se potrivește cu personalitatea și casa ta. Am un articol scris pe tema aceasta, de anul trecut, pe care te invit să-l citești și vei afla că bradul natural nu e o crimă, ci dimpotrivă, ca să nu mai spun că îți umple căminul de bucurie. Câți dintre noi nu am da orice să ne reîntoarcem în copilărie?

 

 

sursa foto: unsplash.com

Citește și

error: Conținutul este protejat de drepturi de autor!