Săptămânile trecute am urmărit câteva producții și am observat niște similarități ce, m-am gândit eu, merită discutate și împărtășite aici pentru că se întâmplă un fenomen ciudat. Încep prin a spune că anul acesta se bat casele de producție pe același subiect. Netflixu’ e deja împânzit de trei producții, două dintre ele fiind: Aventură în familie și Iubire înșelătoare. O femeie mai în vârstă e curtată și se îndrăgostește de un bărbat mai tânăr. Acesta ar fi sinopsis-ul care le-ar descrie pe toate.
Să-ți zic și că mai e un film cu Anne Hathaway pe același subiect apărut tot anul acesta? Se numește The idea of you (r. Michael Showalter, 2024) și probabil ai auzit sau văzut deja pe social media reclame despre apariția lui, însă nu-l găsești pe Netflix, ci pe Prime.
Despre Aventură în familie(A family Affair, r. Richard LaGravenese, 2024) nu e mare lucru de zis: un „clasic”(a se citi ironia) rom-com hollywoodian, ușor răsuflat, nimic ce te poate surprinde, o comedie ușoară, o poveste care te poate binedispune în final, în special dacă ai avut o săptămână grea, deschizi Neftlixu’ și nu ai chef de nimic complicat, nimic care să-ți forțeze mintea obosită să gândească și mai mult. E un film ușurel, nu m-a oripilat, dar nu l-aș pune în top cele mai bune filme văzute de mine anul ăsta. Performanța lui Nicole Kidman este onorabilă, ea oricum e mișto în sine, însă așa zisele îmbunătățiri estetice pot fi deranjante în calitatea expresivității ei. Partenerul ei de film, Zac Efron se află într-o situație și mai dificilă cu expresivitatea: fața lui e ușor diformă de la atâta botox. Să le spună cineva să se mai oprească. Meryl Streep e încă sexy și mișto cu toate ridurile pe care le are sau nu le are și asta o ajută în prestația actoricească.
Nicole Kidman joacă rolul unei scriitoare de bestsellere în două producții anul acesta. Filmul de față și o mini-serie Perfect Couple(r.Susanne Bier, 2024) o dramă, crimă presărată cu mult mister, la care chiar aș recomanda să te uiți, mult mai bun decât filmul anterior discutat. Finalul nu aș spune că e așa imprevizibil pentru perspicaci, dar e o poveste cu multe subploturi și fiecare personaj are secrete, ceea ce e riscant, că te poate ține treaz sâmbătă până la patru dimineața.
Din nou, Nicole Kidman strikes again făcând parte din distribuția lungmetrajului Babygirl (r. Halina Reijn, 2024) care va apărea Crăciunul acesta, din câte am putut afla, în Statele Unite, iar pentru restul muritorilor de rând, mai avem de așteptat. De data asta joacă rolul unei femei CEO care se îndrăgostește de unul mai tânăr. Bine că nu mai e tot scriitoare. Oricum trei producții cu ea în distribuție în 2024, ce să mai? E ceva. Să vedem cât de bun e și acesta. Revin cu update.
Dragostea nu are vârstă. Vai, de câte ori nu am auzit asta. Suntem crescuți cu mentalitatea asta, and yet, încă ne confruntăm cu prejudecăți când cineva are un partener mai tânăr decât el. Deși zicala e pe buzele tuturor, se pare că suntem ipocriți; în adâncul nostru, de fapt, nimeni nu crede în asta, iar dacă un cunoscut ne prezintă o astfel de relație mai că îl privim cu alți ochi, așa-i? Am păreri mixte legate de acest subiect: contează și diferența, desigur, dar și interesele. Nimic nu există fără un interes în spate. Au trecut ani să-mi dau seama și eu de asta. Nu există nicio relație fără un interes la mijloc, fie că e unul inocent și nevinovat de a-ți împărtăși timpul și sentimentele cu o altă persoană, fie că ai unul financiar sau doar sexual, etc. Iar interesul se poate schimba pe parcurs. Cel puțin asta cred eu, dar vei putea observa și din seria Iubire înșelătoare.
Dacă un bărbat de 60 de ani se dateuiește cu o gagică de 20-30, este doar în floarea vârstei sau își permite că are bănet. Dacă o femeie la 60 de ani e curtată de unul, care i-ar putea fi fiu, e clar că e bolnavă sau e un scam și respectivul îi toacă banii. O fi asa, în majoritatea cazurilor, dar exact asta se întâmplă și în filmul cu Nicole Kidman. Acolo în final, după foarte multe red flag-uri, afli că există totuși iubire.
La bărbați orice e posibil, la femei totul e dubios. Uite de aia ne sar toți acum în cap, să mai elimine din prejudecăți căci suntem o societate modernă și ne apropiem de 2025. Din păcate, s-a răsuflat și subiectul ăsta și se putea face mult mai mult din el.
Ei, uite asta au încercat italienii cu Iubire înșelătoare(r.Pappi Corsicato, 2024). Acolo nu e vorba doar despre îndrăgosteală și multă babardeală, puțin ca în Sex/Life (2021), la care mai adăugăm un threesome de ce nu, apoi mai condimentăm puțin scenariul cu o obsesie a mezinului familiei pentru partenerul mamei și multe altele tot la fel de fucked up. Te uiți și cu fiecare minut de muzică suspectă, mister, cadre filmate ciudațel de parcă cineva e mereu cu ochii pe ei, personaje pline de secrete, interese cel puțin bizare și destul de incomprehensibile, un suspans lungit si mega lungit care te frământă că nu afli mai repede detaliile picante. Eu zic totuși că le-a ieșit ceva dacă au reușit să mă țină acolo, deși îmi venea să-l închid de nenumărate ori. Dar mă măcina să aflu deznodământul. No, acum ce sa spun? Red flag-urile sunt acolo, le vei vedea și tu, dar na, dragostea nu are vârstă și nici interes.
Nu e deranjant sexul, e deranjantă tehnica asta de suspans erotică, de a umple povestea cu nimic(mă rog, nu nimic, dar acolo e prea mult) doar pentru a-ți distrage atenția de la ce e mai important de aflat și anume, care-i Domne’ interesu’?
Ehehei, povestea se complică în episoadele trei-patru, atât de mult că sigur-sigur un cuvânt vulgar îți va veni în minte pentru a descrie ceea ce vezi ca o frustrare a spectatorului care nu pricepe de ce se uită la așa ceva. Dar fix ăsta e secretul lor, să te enerveze și să continui să vizionezi până ajungi la deznodământ.
Oricum, dacă vrei să urmărești ce au facut ei diferit, e mai bun decât producția Aventură în familie, iar bonus ai ocazia să vezi imagini spectaculoase din dronă cu Coasta Amalfitană. Daaa, ai auzit bine, acolo se petrece acțiunea și o să fiu sinceră, motivul pentru care i-am dat o șansă e că am văzut niște imagini de mi-au tăiat respirația și am rămas captată acolo doar doar să mai prind ceva. Păcat că ne țin cam mult în interior, dar na, măcar limba italiană e sexy. Deci pachetul complet de weekend.
Execuția tehnică lasă de dorit uneori, nu știu ce au vrut să spună DOP-ul și echipa de cameră cu această imagine, dar subiectul și povestea merită puțină atenție. E diferită această mini-serie de celelalte producții, deznodământul a fost, cel puțin pentru mine, previzibil din episodul doi, dar de anumite situații am fost și eu surprinsă și rar mi se întâmplă asta. Aici vei observa că interesul se schimbă în orice relație pe parcurs.
Ultimul episod e ușor fușărit, multe situații vor părea cel puțin neveridice, de pildă scenele din tribunal. Întreaga serie e presărată cu momente puerile și imature, personajele sunt prea impulsive și, de multe ori, acțiunile lor par cam trase de par, iar replicile (poate o fi traducerea greșită) sunt destul de tranșante, genul acela de îți dau block, acum îți dau unblock și peste o săptămână îți dau block iarăși doar pentru că m-ai supărat. Astfel de comportamente și atitudini, cu care sunt tinerii din ziua de azi obișnuiți, mi-au displăcut profund.
Stai, stai, stai! Nu s-a terminat lista. Netflix știe că am vizionat aceste producții și s-a gândit dânsul să-mi recomande încă o producție pe același subiect, lungmetrajul Iubire în Maroc(r. Susannah Grant, 2024) cu Laura Dern și Liam Hemsworth. Personajul feminin, jucat de data aceasta de Laura Dern, este tot scriitoare. Toată povestea se petrece într-un retreat organizat pentru cei mai cunoscuți și de succes scriitori. Partea mișto la acest film este că subiectele, conversațiile și angajamentul personajelor în orice situație sunt mai credibile, conversațiile uneori savuroase, unele atingând ușor zona intelectuală. Povestea nu se simte așa fortață. Atât Laura Dern, cât și Liam Hemsworth joacă onorabil, fără puerilisme sau momente cringe. Nu am plângeri nici despre execuția tehnică ceea ce e un mare plus. Nu sunt atât de multe subploturi interesante precum în O iubire înșelătoare sau Perfect Couple(chiar dacă seria nu se află pe subiectul discutat acum), dar e liniștit. E genul de film care psihologic nu va trezi din tine toți demonii și furia ci dimpotrivă, îți oferă calmitate, plus pe alocuri chiar e drăgălaș și avem nevoie de filme din acestea din când în când. Spre deosebire de cealaltă variantă americană Aventură în familie, Iubire în Maroc chiar merită văzut. Ah da, evident că sunt și peisaje faine și elemente culturale prezente în film care împachetează totul mult mai frumos.
Până acum am numărat patru filme pe același subiect, protagonista feminină fiind tot scriitoare. Ce coincidență, nu? Și dacă-l punem la socoteală și pe cel cu Nicole Kidman, Babygirl sunt cinci. Te-am avertizat că a fost competiție mare pe acest subiect anul acesta. Mă întreb de ce? O fi sexy, or fi niște preconcepții ce merită dezbătute, o fi feminismul încercând să arate că orice e posibil și în cazul femeilor, sau o fi doar de dragul de atrage atenția publicului pe platformele de streaming și de aici cine scoate cel mai tare film pe același subiect.
Dacă le recomand? Hmm… Pe care să le recomand?
Dacă nu ai nimic altceva de văzut, ține minte mențiunea asta, aș spune că cel italian O iubire înșelătoare e mai interesant. Sunt șase episoade de patruzeci și ceva de minute, asta înseamnă mai mult timp pe care îl petreci în fața ecranului, poate fi frustrant, dar e mai promițător. De asemenea, Iubire în Maroc e drăgălaș și mult mai bun decât Aventură în familie(care pare o pierdere de vreme optzeci la sută din film). Babygirl și The Idea of You par promițătoare, dar nu le-am văzut așa că nu mă pronunț.
Toate ca toate, nu m-au oripilat, bine poate doar pe alocuri, dar nici nu te dau pe spate. Fiecare film are ceva( cel puțin o bubiță, să spunem așa) care strică ideea în sine, deci niciunul nu e perfect și cu siguranță, nu sunt capodopere.
Revin cu părerea mea și despre celelalte două producții enumerate pe care nu le-am văzut, când le voi găsi disponibile.
Până atunci, stai cu ochii în patru aici sau pe social media pentru noutăți. Pe curând!
P.S. Dacă le-ai vizionat, nu uita să-mi lași un mesaj sau comentariu pe rețelele de socializare. Sunt chiar curioasă să văd cum ți s-au părut.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |